Discussion about this post

User's avatar
Gabriel Buta's avatar

Două mențiuni față de cum a ajuns la putere Hitler.

1. A avut parte de un context aproape ideal. Poporul german se simțea umilit după Primul Război Mondial (pe bună dreptate sau nu, nu contează). Iar așa-zisa Republică democratică apărută după război dădea rateu după rateu, din multiple cauze: sabotaj, incompetență, etc.. Iar in 1930 Germania a fost lovită de o criză financiară cruntă.

2. Poporul german nu i-a dat cu adevărat puterea lui Hitler. A luat 33% la ultimele alegeri cât de cât libere (dar nu chiar nici alea, în anumite regiuni controlate deja de Hitler). Dar neavând scrupule de niciun fel, nerespectând absolut nici o regulă democratică / etică, prin multiple manevre incluzând incedierea Parlamentului și amenințarea / șantajarea politicienilor, a reușit să ajungă în fruntea Guvernului și după doar vreo 2-3 luni de zile să transforme Germania în dictatură.

Revenind în prezent, din păcate în România momentan regăsim un context la fel de ideal pentru ca tot felul de țăcăniți populiști și autoritari să ajungă la putere. Avem parte de politicieni corupți și incompetenți, suntem în prag de criză și, ceva ce în 1930 nu se găsea, manipularea e în floare "datorită" rețelelor de socializare.

Iar atât în România cât și în SUA de exemplu, dar nu numai, cei ce vor să profite de contextul favorabil populismului nu par să aibă vreo limită morală / etică / democratică. Totul și orice pentru putere și $$.

Expand full comment
Andrei C.'s avatar

Primul razboi mondial s-a incheiat cu o umilinta crunta pentru Germania.

Scânteia unui nou conflict era acolo din primul moment de pace.

Era doar o problema de cand si de cine.

Tot ce s-a intamplat in deceniul urmator, cand nivelul de trai german a suferit un declin dramatic, a contribuit la tot ceea ce s-a intamplat dupa.

Pentru un foarte scurt moment in istorie, Germania a dus-o foarte bine sub autoritatea crescanda a nationalistilor. Dar ceea ce populatia vedea drept viata mai buna era preambulul necesar grozaviei de mai apoi.

Expand full comment
3 more comments...

No posts